WAT HET BETEKENT OM KWETSBAAR TE ZIJN

Leestijd: 5 min

Ik dacht altijd dat het tonen van mijn emoties een zwakte was. Dat ik ze beter kon wegstoppen dan dat ik ze liet zien. Ik ging relaties aan waar ik mijn emoties niet altijd goed uitte, verbloemde ze zodat ik de ander daarmee kon pleasen of ik liet ze pas zien toen mijn emmer op overstromen stond.  Ik wist niet dat mijn eigen emoties signalen waren die me eigenlijk heel erg veel wilde vertellen en die ik niet kon wegstoppen wanneer ik daar zin in had.

Het is heel makkelijk om tegenstrijdige signalen af te geven en te hopen dat de ander snapt wat er in ons hoofd omgaat, helaas is dat alleen niet zo. Net zoals dat je bijvoorbeeld hard to get speelt om zo te laten zien dat je diegene niet leuk vindt want stel hij of zij vind je echt niet leuk, wow dan wat…. dan kan jij in ieder geval niet ‘gekwetst’ worden, right? 😉 Je wilt niet de eerste stap zetten door sorry te zeggen in een ruzie of die persoon mee op date vragen WAT DAN OOK! Maar tegelijkertijd wil je wel 100% zekerheid hebben dat diegene achter je aan blijft lopen of kansen zich voor blijven doen tot jij klaar bent om in de arena te stappen. Je zegt het een en je bedoeld het ander.

Je zegt dat je iemands tijd wil, maar eigenlijk wil je iemands energie. Je zegt niet wat je echt voelt maar tegelijkertijd wil je wel iemand die je begrijpt. 

Om een relatie te bouwen die de moeite waard is, moet er gevochten worden. Je moet in staat zijn je trots neer te kunnen leggen en de ander naar je toe te kunnen laten groeien door jezelf open en bloot op te stellen, door je gevoelens uit te spreken, hoe naar of beschamend ze soms ook aanvoelen. En dat is naar mijn mening nou juist f*cking eng. Vooral als dit niet iets is wat je altijd al deed. Het is onzeker, het voelt bloot, bang om gekwetst te worden. Je wilt niet te vertrouwd raken want dan komt het dichtbij en stoot je het liever van je af.. dan loop je liever weg en zeg je ‘nee, ik ben nog niet ‘klaar’ voor een relatie’.

Wat ik niet wist is dat kwetsbaar zijn in relaties juist dé deur is naar gezonde, fijne én vooral diepe relaties met de mensen om je heen. Als je emoties laat zien, win je namelijk vertrouwen en om vertrouwd te voelen met elkaar moet je je kwetsbaar durven opstellen, ofwel jezelf tonen. Dat is de key naar de ander.

Een mooie stukje van een definitie die ik tegenkwam van Brené Brown wat betreft kwetsbaarheid (vulnerability) is dat het betekent: “open to attack or damage”. Als we kwetsbaar zijn, voelen we ons bloot en open voor een aanval.

Dit gaat niet alleen maar over relaties of liefde. ook om jezelf op dat sollicitatiegesprek te laten zien, iemand een vraag te stellen waar je tegenop kijkt of een andere mening hebben dan de rest van de wereld, een familielid zeggen dat je van hem of haar houdt. Allemaal situaties waarbij je dus ‘open voor aanval’ bent. Ofwel: de ander heeft de kans je te kwetsen, je pijn te doen, gevoel te raken en dat is vaak eng, daar willen we vaak liever van weg lopen.

Als je jezelf moedig opstelt en jezelf laat zien, open en bloot met alles wat jij voelt ook al krijg je het gevoel dat je misschien wel afgewezen kan worden kan dit alleen maar naar nieuwe kansen, nieuwe energie en diepte in relaties lijden wanneer je je met de juiste mensen omringt. De mensen die écht om je geven zullen namelijk altijd blijven en jou en je imperfecties in gevoel omarmen, wat het dan ook mag zijn wat je voelt.

Kwetsbaar zijn is geen schaamte, het is niet zwak. Het is sterk & ja OOK VOOR MANNEN. Juist voor mannen. Jullie zijn niet zwak, maar sterk als je het doet en durft, je gevoel te laten zien. 

So.. Be you, do you. ♥

Liefs,

Pleun

1 Comment

 1. Voor dit heb ik een grote waardering.
  Kwetsbaar zijn is geen schaamte, het is niet zwak. Het is sterk. & ja OOK VOOR MANNEN. Jullie zijn niet zwak, maar sterk als je het doet. Je gevoel laten zien.
  Want het klopt. En man mag ook zijn gevoelens zijn emoties tonen.
  Maar wat is nu het spijtige aan het tonen van. Zowel voor een vrouw als een man dat er soms misbruik van gemaakt kan worden.

  Aum Shanthi

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s